Endodontie of wortelkanaalbehandeling
Wij zijn toegewijd aan het bieden van hoogwaardige tandheelkundige zorg en specialiseren ons in verschillende disciplines van de tandheelkunde, waaronder endodontie. In deze uitgebreide tekst willen wij u meer vertellen over endodontie, met speciale aandacht voor wortelkanaalbehandelingen
Wat is Endodontie?
Endodontie is een tak van de tandheelkunde die zich bezighoudt met de binnenkant van de tand, namelijk de pulpa. De pulpa is het zachte weefsel binnenin de tand dat zenuwen, bloedvaten en bindweefsel bevat. Wanneer de pulpa ontstoken of geïnfecteerd raakt, kan dit ernstige pijn en ongemak veroorzaken. Endodontische behandelingen, zoals wortelkanaalbehandelingen, zijn gericht op het verwijderen van deze ontstoken of geïnfecteerde pulpa om de tand te redden en verdere complicaties te voorkomen.
Endodontologie bij Dentius
Bij Dentius zijn onze tandartsen en endodontologen gespecialiseerd in het uitvoeren van endodontische behandelingen. Wij maken gebruik van de nieuwste technologieën en technieken om ervoor te zorgen dat uw behandeling zo comfortabel en effectief mogelijk verloopt. Onze ervaren professionals werken nauw samen om u de best mogelijke zorg te bieden en om ervoor te zorgen dat u zich op uw gemak voelt tijdens elke stap van de behandeling.
Wortelkanaalbehandeling
Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit het verwijderen van de zenuw die zich in de wortels van de tand bevindt. Daarom wordt deze behandeling ook wel eens “ontzenuwen” genoemd.
Deze behandeling is noodzakelijk wanneer de zenuw in de tand geïnfecteerd of afgestorven is. Er zijn verschillende oorzaken die deze infectie kunnen veroorzaken: diepe cariës of diepe vulling, een barst in de tand of een opgelopen trauma.
De behandeling kan uitgevoerd worden door een algemeen tandarts of in complexe situaties door een specialist. Dit specialisme noemen we: endodontie. De specialist werkt meestal met een microscoop om de anatomie aan de binnenkant van de tand beter te kunnen bestuderen.
Het Proces van een wortelkanaalbehandeling
Bij tandpijn dient de tandarts eerst de oorzaak van de pijn te achterhalen. Na het stellen van de juiste diagnose zal een behandelplan worden voorgesteld met bijbehorende afspraken.
De tand zal eerst worden verdoofd en een rubberdam wordt geplaatst. Nadien wordt er een opening gemaakt tot aan de zenuwruimte, waarna de wortelkanalen worden opgezocht en schoongemaakt met speciale instrumenten. Wanneer het kanaal volledig gedesinfecteerd is, wordt er een definitieve vulling aangebracht in de wortelkanalen zodat bacteriën niet meer kunnen binnendringen in de tand.
Deze behandeling kan soms in één afspraak worden behandeld, maar ook zijn er regelmatig twee afspraken nodig om de tand volledig infectievrij te krijgen. De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal kanalen en de vorm van deze kanalen. Gemiddeld duurt de behandeling tussen de 60 en 120 minuten.
Wortelkanaalbehandeling pijn
Een veelvoorkomende zorg bij patiënten die een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan, is de pijn. Het is begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over pijn tijdens en na de behandeling, maar het goede nieuws is dat moderne tandheelkundige technieken en verdovingsmiddelen de procedure vrijwel pijnloos maken. Bij Dentius doen wij er alles aan om uw comfort te waarborgen en eventuele pijn tot een minimum te beperken.
Pijn tijdens de behandeling
Dankzij effectieve plaatselijke verdoving zult u tijdens de wortelkanaalbehandeling geen pijn voelen. De verdoving zorgt ervoor dat het behandelde gebied volledig gevoelloos is, waardoor u comfortabel en zonder angst de procedure kunt ondergaan. Mocht u toch enige vorm van ongemak voelen, laat het ons dan onmiddellijk weten, zodat wij extra maatregelen kunnen nemen om uw comfort te verbeteren.
Wortelkanaalbehandeling napijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het normaal om enige napijn of gevoeligheid te ervaren. Dit komt doordat de weefsels rondom de tand geïrriteerd kunnen zijn door de ingreep. Gelukkig is deze napijn meestal mild en tijdelijk en hoeft u zich hier geen zorgen om te maken.
Wat te verwachten na de behandeling
Direct na de behandeling kan de tand en het omliggende gebied gevoelig zijn. Deze gevoeligheid kan enkele dagen tot een week aanhouden. Overleg altijd eerst met uw tandarts of en welke pijnstillers u mag nemen. In de meeste gevallen kan de napijn goed worden verlicht met vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol. Het is belangrijk om de instructies van uw tandarts op te volgen en de besproken medicatie in te nemen zoals voorgeschreven.
Hoe omgaan met napijn
Als u pijn ervaart, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om het ongemak te verlichten, maar ook hiervoor geldt: overleg eerst met uw behandelend tandarts. Gaat hij of zij akkoord, dan kunnen de volgende tips mogelijk helpen:
- Vermijd het kauwen op de behandelde tand totdat de definitieve restauratie is geplaatst.
- Gebruik een koud kompres op de wang bij de behandelde tand om zwelling en pijn te verminderen.
- Volg een zacht dieet en vermijd harde of taaie voedingsmiddelen die extra druk op de tand kunnen uitoefenen.
- Blijf een goede mondhygiëne handhaven door regelmatig te poetsen en te flossen, maar wees voorzichtig rond het behandelde gebied.
Endodontologische zorg bij Dentius
Endodontie speelt een cruciale rol in het behoud van uw natuurlijke tanden en het bevorderen van uw algehele mondgezondheid. Bij Dentius zijn wij toegewijd aan het bieden van hoogwaardige endodontische zorg in een comfortabele en deskundige omgeving. Of u nu een wortelkanaalbehandeling nodig heeft of gewoon meer wilt weten over endodontie, ons team staat klaar om u te helpen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of om een afspraak te maken. Uw gezonde glimlach is onze prioriteit.
Dentius praktijken gespecialiseerd in endodontie
Henegouwen
Waals-Brabant
West Vlaanderen