Stomatologie
Orthognatische chirurgie
Soms is de verhouding van de onder- en /of de bovenkaak en /of kin in die mate afwijkend dat enkel orthodontie onvoldoende zal zijn om een stabiel en mooi eindresultaat te bereiken.
In deze situaties zal de orthodontist een bijkomende kaakcorrectie voorstellen in samenwerking met de mondkaakchirurg.
In deze behandelingsplanning zal de orthodontist starten met de tanden uit te lijnen zodat ze mooi in positie staan, waarna de chirurg de kaken correct positioneert . De afwerking die ervoor zal zorgen dat de tanden en de beet mooi op elkaar zullen aansluiten wordt dan weer door de orthodontist uitgevoerd.
Deze planning gebeurt altijd in overleg met de patiënt en in functie van de leeftijd en geslacht.
Deze behandelingen zijn grotendeels terugbetaald door de ziekteverzekering en worden in België vaak uitgevoerd steeds onder volledige narcose en in de mond zodat er geen uitwendige littekens zijn.
Postoperatieve koeling
In de eerste dagen na een kaakoperatie wordt niet de pijn maar de zwelling als het meest hinderlijk ervaren door de patiënt. Een beetje zwelling is onvermijdelijk, maar om dit tot een minimum te beperken wordt onder meer gebruik gemaakt van postoperatieve koeling.
Recent kwam er een geavanceerd koelingssysteem op de markt, te huur voor thuisgebruik via uw ziekenfondswinkel. Hierbij wordt na de operatie een speciaal hiervoor ontwikkeld masker op het gezicht geplaatst. Dit masker zorgt voor een continue, gelijkmatige koeling van het gezicht. Met dit systeem kan de postoperatieve zwelling veel beter worden voorkomen dan met een klassieke koeling door ijs.
Recent kwam er een geavanceerd koelingssysteem op de markt, te huur voor thuisgebruik via uw ziekenfondswinkel. Hierbij wordt na de operatie een speciaal hiervoor ontwikkeld masker op het gezicht geplaatst. Dit masker zorgt voor een continue, gelijkmatige koeling van het gezicht. Met dit systeem kan de postoperatieve zwelling veel beter worden voorkomen dan met een klassieke koeling door ijs.
Meer info kan u verkrijgen bij uw arts.
Extractie van wijsheidstanden
Wat is een extractie?
Extractie is het verwijderen van een tand of kies. Heel af en toe zal een tand verwijderd moeten worden, namelijk wanneer er een hele diepe cariës op zit, de tand gebroken is of hij hinderlijk is voor de andere tanden door zijn doorbraakpositie.
De meeste tanden kunnen bij de algemeen tandarts worden verwijderd. Heel af en toe zal de tandarts verwijzen naar een stomatoloog of kaakchirurg om tanden te verwijderen.
Vaak is dit het geval bij wijsheidstanden.
Waarom een wijsheidstand verwijderen?
De wijsheidstand is de laatste tand van het gebit die doorbreekt en meestal overbodig is, waardoor hij vaak oorzaak is van bijkomende problemen.
Door plaatsgebrek geven wijsheidstanden vaak last bij doorbraak. Eenvoudige, vaak grotendeels doorgebroken wijsheidstanden worden in de praktijk zelf verwijderd.
Wanneer wijsheidstanden onder het tandvlees vastzitten en moeilijk te verwijderen zijn, wordt de patiënt doorgestuurd. Dit kan intern of extern zijn, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de beschikbaarheid van specialismen in de praktijk. De specialist kan dan de tanden verwijderen onder lokale verdoving of onder narcose in de dagkliniek. Uiteraard wordt dit uitgebreid besproken met de patiënt en worden voor-en nadelen van beide procedures overlopen en toegelicht.
Om een tand te verwijderen zal hij eerst goed verdoofd worden, zodat u geen pijn ervaart. De dag van de ingreep mag u geen hete of ijskoude dingen eten of drinken.
Indien u wat nalast hebt mag u gerust een pijnstiller nemen van het type Dafalgan of paracetamol, liefst geen aspirine daar dit de bloedstolling en de genezing kan bemoeilijken en vertragen.
Na de ingreep wordt u ook aangeraden om niet te spoelen aangezien dit zou een nabloeding zou kunnen veroorzaken. De holte in het bot zal zich spontaan sluiten, maar dit kan enkele weken tot maanden duren.
Patiënten die in onze praktijken een tand laten verwijderen, krijgen na afloop zowel mondeling als schriftelijk nog eens een lijst met adviezen i.v.m. pijnstilling en nabehandeling ter beschikking.
Plaatsing van implantaten
Wanneer tanden verloren zijn gegaan, kunnen deze vervangen worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van implantaten. Dit zijn kunstwortels die in het kaakbot geplaatst worden. Er zijn echter een aantal voorwaarden: een goede mondhygiëne, een goede algemene gezondheid en voldoende resterend bot. Om dit laatste te beoordelen wordt er voorafgaand aan de plaatsing vaak een 3D scan genomen.
Hulp bij ongeval
Bij een ongeval waarbij de tanden geraakt zijn, is het belangrijk zo snel en accuraat mogelijk in te grijpen.
In de meeste gevallen is de schade beperkt en kan deze opgelost worden door het bijwerken met witte vulling.
Toch is het belangrijk om snel te reageren en een tandarts te consulteren. Hij of zij zal deze casus documenteren zodat we dit in de toekomst correct kunnen opvolgen en eventueel esthetisch kunnen oplossen.
Indien nodig worden ook de verzekeringsdocumenten in orde gebracht.
Verwijderen van cystes
Wat is een cyste?
Een kaakcyste kan voorkomen in samenhang met een tand of los van de tand.
Cysten die zich los van de tand vormen, worden verwijderd zonder de tand te raken.
Bij het verwijderen van cysten die in samenhang met een tand voorkomen wordt de ingreep gecombineerd met een wortelkanaalbehandeling om de ontsteking in het wortelkanaal mee te verwijderen. De ontsteking van het wortelkanaal breidt zich immers uit tot in de cysteholte. De wortelkanaalbehandeling kan gebeuren voorafgaand aan de verwijdering van de cyste of tijdens dezelfde ingreep.
Een cyste veroorzaakt niet altijd direct klachten. Sommige mensen kunnen er al een hele tijd mee rond lopen zonder dit op te merken. Vaak is op een röntgenfoto wel een zwart plekje te zien.
Hoe ontstaat een cyste?
Een cyste is een ontstekingsreactie die vaak ontstaat naar aanleiding van een gaatje aan een tand of kies. Bacteriën kunnen via het gaatje naar binnen dringen en veroorzaken daar een ontsteking. Wanneer de cyste niet aan de basis van een tand of kies ligt, kan de cyste ontstaan vanuit bacteriën die via wondjes binnen dringen, of worden overgedragen via tanden of kiezen.
Dentius praktijken gespecialiseerd in stomatologie
Dentius Bruxelles EOIC
Dentius Bruxelles KD Dental
Clinique du Faubourg - Embourg
Dentius Essen
Dentius Evere
Dentius Flémalle
Dentius Liège-Fragnée
Dentius Ternat
Dentius Uccle