(Half)jaarlijkse controle of nazicht
Mondgezondheid is essentieel op elke leeftijd en vormt een belangrijk onderdeel van de algemene gezondheid.
Een gezonde mond vraagt een goede gebitsverzorging. Dat begint bij correct en voldoende tandenpoetsen, alsook interdentaal reinigen.
We leggen in onze praktijk veel nadruk op mondhygiëne en preventie. Er wordt dan ook de nodige aandacht besteed aan poetsinstructies en professionele gebitsreiniging. Verder behoren ook het aanbrengen van beschermende materialen zoals een fluorapplicatie of het verzegelen van groeven van definitieve tanden tot de mogelijkheden.
We leggen in onze praktijk veel nadruk op mondhygiëne en preventie. Er wordt dan ook de nodige aandacht besteed aan poetsinstructies en professionele gebitsreiniging. Verder behoren ook het aanbrengen van beschermende materialen zoals een fluorapplicatie of het verzegelen van groeven van definitieve tanden tot de mogelijkheden.
In maart 2018 kwamen ook in België de eerste mondhygiënisten in de praktijk. Dit is een nieuw beroep dat ertoe bijdraagt u als patiënt nog beter preventief te behandelen.
Belang van (half)jaarlijkse controles
We raden onze patiënten aan om minstens één keer per jaar een mondonderzoek bij de tandarts in te plannen. Afhankelijk van het risicoprofiel kan er overgeschakeld worden naar een halfjaarlijks onderzoek. U moet minstens 1 controleafspraak per kalenderjaar inboeken om te kunnen blijven genieten van de maximale terugbetaling via uw mutualiteit.
Omdat het melkgebit veel opvolging nodig heeft, raden we bij kinderen vaak een halfjaarlijkse controle aan. We kijken dan of er goed gepoetst is, of er nieuwe gaatjes zijn en of de stand van de tanden correct is.
Bij de controle voor volwassenen wordt aan volgende zaken aandacht besteed:
- Nakijken van alle tanden, vullingen en bestaande kronen of protheses
- Screening van het tandvlees en mogelijk andere mondpathologie
- Radiografieën om cariës, vullingen en het kaakbot te evalueren
- Controle en bijsturing van de mondhygiëne indien nodig
Voor een uitgebreide tandsteenreiniging en polijsten van het volledige gebit wordt een afzonderlijke afspraak gemaakt.
Tandsteen verwijderen
Tandsteen ontstaat doordat tandplaque (voedselresten plus bacteriën) op de tanden blijft zitten, vooral bij onvoldoende of niet correct tandenpoetsen. Deze resterende tandplaque verkalkt door de aanwezige minderalen in het speeksel.
Het harde tandsteen vormt een extra verankeringsplaats voor bacteriën.
Deze bacteriën kunnen suikers uit de voeding omzetten in zuren en zo gaatjes in het tandglazuur veroorzaken. Zij kunnen ook stoffen produceren die in eerste instantie een ontsteking van het tandvlees veroorzaken (gingivitis). Dit kan in een latere fase leiden tot een infectie van het volledig omringende steunweefsel en bot van de tand (parodontitis).
Eenmaal de tandplaque is omgevormd tot tandsteen kan je dit zelf niet meer wegpoetsen en moet dit verwijderd worden door de tandarts en/ of de mondhygiënist.
Tandsteen kan best (half)jaarlijks verwijderd worden, ook de frequentie hiervan wordt bepaald op basis van uw risicoprofiel. Tandsteen verwijderen gebeurt met een ultrasoon toestel onder waterkoeling gecombineerd met handinstrumenten.
Radiologie
Om verborgen gaatjes (cariës) te ontdekken zal de tandarts op regelmatige basis röntgenfoto’s maken. Ook wanneer verdachte letsels zich manifesteren kan een RX nodig zijn voor een betere diagnose.
Het gaat om kleine foto’s waarvoor weinig röntgenstraling nodig is. Er wordt ook gewerkt met digitale opnames om de belichtingstijd zo minimaal mogelijk te maken. De tandarts zal steeds proberen de stralingsdosis zo laag mogelijk te houden. Bij kinderen wordt de stralingsdosis aangepast aan hun leeftijd.
Meld het zeker aan uw tandarts wanneer u zwanger bent!
Meestal worden deze foto’s gemaakt bij het jaarlijks mondonderzoek. Maar ook bij problemen met wijsheidstanden, voor het opmaken van een uitgebreid behandelplan, bij de planning voor orthodontie, parodontale sanering... kan aanvullend een overzichtsfoto (panoramische opname) noodzakelijk zijn.