Nazorg na een kleine heelkundige ingreep

U heeft zopas een kleine heelkundige ingreep in uw mond gehad.
Om kleine ongemakken te voorkomen stellen wij u de volgende richtlijnen voor.

Voorzorgsmaatregelen

  • Een bloedsmaak in de mond voor de rest van de dag is normaal, gelieve toch uw mond vandaag niet meer te spoelen. U riskeert de gevormde bloedklonter weg te spoelen, met eventueel een bloeding als gevolg.
  • Vandaag enkel koude dranken en spijzen gebruiken. Warme dranken en warm voedsel vermijden.
  • Indien er hechtingen geplaatst zijn dan kan u deze plaats best zoveel mogelijk ontzien bij het eten. De wonde niet proberen te bekijken: trekken aan de slijmvliezen kan de dichtgenaaide wonde doen opengaan.
  • Pijnstillers enkel indien nodig.
  • Een ijscompres op de wang leggen bij de plaats van de ingreep werkt heel heilzaam . Tracht om steeds gedurende 5-10 minuten te koelen. Herhaal deze procedure elke 30-60 minuten. Doe dit gedurende de rest van de dag. De zwelling en de ongemakken zullen dan veel minder zijn (cold-packs of ijsblokjes in een plastiek zak en dat alles in een washandje steken).
  • Uw tanden mag u voorzichtig poetsen. Maak gebruik van het ontsmettend spoelmiddel indien dit werd voorgeschreven.
  • Zeker niet roken minstens 48 uur na de ingreep, want dit kan aanleiding geven tot nabloeden en pijnklachten.

Wat te doen indien de wonde gaat bloeden?

Eerst nagaan of het effectief bloedt en het niet enkel een bloedsmaak is. Om dit na te gaan voorzichtig naar de wonde kijken en zien of er wel degelijk bloeddruppels te voorschijn komen. Als het bloedt: bijt op een compres gedurende een halfuur. Dit zou de bloeding volledig moeten doen stoppen. Niet langer, want nadien gaat het compres de bloeding stimuleren. Spoel de mond niet!

Het is aangewezen om de eerste nacht een handdoek op het hoofdkussen te leggen omdat er altijd wat speeksel vermengd met een klein beetje bloed 's nachts tevoorschijn komt. Evenmin volledig plat gaan liggen; Het is beter een half liggende houding aan te nemen (bv. twee hoofdkussens).

Mochten er ondanks alles zich toch problemen voordoen, kunt u ons telefonisch steeds bereiken! Tijdens het weekend en op feestdagen kan u terecht op de wachtdienst tussen 9.00 en 18.00 Zij zijn te bereiken op nummer 0903/39.969