Een implantaat of kunstwortel

Wanneer tanden verloren zijn gegaan, kunnen die gelukkig vervangen worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van implantaten. Dit zijn kunstwortels die in het kaaksbot geplaatst worden. Er zijn echter een aantal voorwaarden: een goede mondhygiëne, een goede algemene gezondheid, voldoende resterend bot. Om dit laatste te beoordelen wordt er voorafgaand aan de plaatsing vaak een 3D scan genomen.


De mogelijkheden van implantaten

Een implantaat is een holle titanium schroef die men in  het kaakbot plaatst en zal vastgroeien, omdat dit materiaal weefselvriendelijk is. De schroef is hol omdat er een tussenstuk (abutment) op geplaatst wordt, dat ervoor zorgt dat men nadien op het implantaat een tandrestauratie kan zetten. Implantaten bieden veel mogelijkheden. Er kan één tand, meerdere tanden of een heel gebit vervangen worden. Indien men al een bestaande prothese draagt, kan het comfort verhoogd worden door de prothese te laten vastklikken op de implantaten.

Eén enkele tand vervangen

Wanneer om welke reden dan ook een tand of een kies verloren is gegaan, kan op die plaats een implantaat worden geplaatst. Op het implantaat wordt dan een kroon bevestigd. Een groot voordeel ten opzichte van een tand-gedragen brug is dat geen naburige tanden moeten worden beslepen.

Een brug

Wanneer er op een plaats te veel tanden ontbreken, kan men door het plaatsen van implantaten een vaste tandvervanging maken, die veel comfortabeler is voor de patiënt dan een uitneembare prothese

Een overkappingsprothese

Bij een loszittende prothese kunnen implantaten voor extra stabiliteit en retentie zorgen. Hierdoor wint de patiënt veel comfort.

Een volledige brugconstructie

Wanneer men geen uitneembare prothese in de mond wil, kan men implantaten aanbrengen en hierop een constructie schroeven. Deze zit volledig vast.