Wat is esthetische tandheelkunde? 

Esthetische tandheelkunde is een deelgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit verfraaid wordt.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van tandkleurige vulmaterialen, kronen en facings waarmee verbeteringen in vorm, stand en kleur van de tanden en kiezen kunnen worden gemaakt. Soms moet er ook multidisciplinair (orthodontie, parodontologie) gewerkt worden om een optimaal resultaat te bekomen. Ook het bleken van verkleurde tanden valt onder esthetische tandheelkunde.

De oorzaken van verkleurde tanden

Uitwendige factoren zoals tandsteen, voeding, tabak, wijn, thee en koffie kunnen voor een verkleurd laagje zorgen bovenop het glazuur. Hierdoor is het niet echt nodig om de tanden te bleken. Een goede reiniging door de tandarts en polijsten is meestal al voldoende om opnieuw een mooie glimlach te verkrijgen.

Tanden bleken

Indien tanden verkleurd zijn kunnen ze ontkleurd worden met behulp van een bleekmiddel. Hiervoor moet de tandarts een op maat gemaakte bleekbeugel vervaardigen. Deze bleekbeugel krijg je mee naar huis samen met de bleekgel. Je zal de bleekbeugel ’s nachts moeten dragen met de juiste hoeveelheid bleekgel. Deze procedure kan enkele weken duren. Tijdens het bleken moet drank en voedsel met sterke kleurstoffen vermeden worden.

Indien de verkleuringen na een tijd weer terug optreden kan een korte onderhoudsbehandeling worden gestart om terug een wittere kleur te verkrijgen. Reeds geplaatste vullingen, kronen en bruggen bleken niet mee. 

Tijdens of na het bleken kan er overgevoeligheid optreden van de tanden. Dit is echter tijdelijk.