Uitneembare gebitsprothese
Een (uitneembare) gebitsprothese kan een goede oplossing zijn wanneer je tanden mist. Het maakt hierbij niet uit of je enkele tanden mist of een volledig gebit nodig hebt, bij Dentius helpen we je graag met het vinden van de juiste oplossing die past bij jouw wensen en comfort. Hieronder leggen we de verschillende opties voor een (uitneembare) gebitsprothese uit en geven we tips voor onderhoud en gebruik hiervan, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.
Uitneembare gebitsprothese
Een uitneembare gebitsprothese, ook wel kunstgebit genoemd, is een veelgebruikte optie om ontbrekende tanden te vervangen. Deze prothese is relatief voordelig en kan op maat worden gemaakt voor zowel gedeeltelijke als volledige vervanging. Het is wel goed om te weten dat een uitneembare prothese minder comfort biedt dan een vaste restauratie, zoals een implantaat.
Partiële en volledige prothesen
Prothesen kunnen geplaatst worden bij het ontbreken van een aantal tanden; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese. Bij een partiële prothese worden enkele tanden vervangen; dit kan uitkomst bieden wanneer je nog over eigen tanden beschikt die intact zijn. Een volledige prothese is een mooie oplossing, wanneer alle tanden en kiezen missen. Beide opties worden zo gemaakt dat ze goed aansluiten op het tandvlees en zo comfortabel mogelijk zitten.
Kunststof of frameprothesen
Een kunststof prothese rust volledig op het tandvlees en heeft een roze kleur die lijkt op je eigen tandvlees. Voor meer comfort kan er gekozen worden voor een metalen frameprothese die zijn houvast gaat zoeken op de tanden en/of implantaten. Hier zal de basis in metaal zijn. Een frameprothese biedt dus meestal meer comfort dan een kunststof prothese, vooral bij het kauwen en spreken.
Immediaat Prothese
Als tanden worden getrokken, kan een immediaat prothese (voorlopige prothese) een mooie oplossing zijn. Deze prothese wordt direct na het trekken van de tanden geplaatst, zodat je met een prettig gevoel de genezingsperiode doorkomt. Na een aantal weken, wanneer het tandvlees is genezen, kan een definitieve prothese worden gemaakt die beter aansluit.
Implantaat ondersteund voor extra comfort
Een frequent probleem van een prothese is dat deze kan bewegen in de mond bij het eten en of spreken. Door het gebruik van implantaten wordt de steun verhoogd, wat zorgt voor een sterke verbetering van het comfort.
Combinatie prothese
Een prothese wordt altijd op maat gemaakt door een tandheelkundig labo. Door het maatwerk is het mogelijk om een combinatie te maken van kronen, telescoopkronen, implantaten en eigen tanden. Zo is het mogelijk om een kwalitatieve en comfortabele oplossing te vervaardigen.
Onze tandartsen informeren je graag naar de mogelijkheden van een op maat gemaakte oplossing voor jouw gebit, op basis van jouw wensen.
Kunstgebit zonder gehemelteplaat
Een kunstgebit zonder gehemelteplaat biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele gebitsprotheses. Doordat er geen plaat over het gehemelte loopt, ervaren onze patiënten vaak een natuurlijker en minder omsloten gevoel in de mond. Dit kan een groot verschil maken bij het eten en praten, omdat de tong meer bewegingsvrijheid heeft en de smaakervaring minder belemmerd wordt.
Het kunstgebit zonder gehemelteplaat wordt vaak toegepast bij partiële protheses, waarbij slechts een deel van de tanden en kiezen vervangen hoeft te worden. Maar deze optie is ook mogelijk bij een klikgebit, omdat deze stevig vastzit op implantaten.
Voor mensen die gevoelig zijn voor een vol gevoel in de mond, biedt een kunstgebit zonder gehemelteplaat een uitkomst. Het ontbreken van de gehemelteplaat zorgt ervoor dat er minder materiaal in contact komt met de mondholte, waardoor het draagcomfort sterk verbetert. Bovendien kan het dragen van een kunstgebit zonder gehemelteplaat helpen om irritatie en kokhalsneigingen te verminderen.
Klikgebit
Een veel voorkomend probleem bij protheses is dat ze kunnen bewegen tijdens het eten of spreken. Dit kan vervelend en soms ongemakkelijk zijn. Een klikgebit biedt hier een oplossing: het wordt vastgeklikt op implantaten die in de kaak zijn geplaatst. Dit geeft extra stevigheid en voorkomt dat de prothese verschuift. Het klikken en losmaken gaat eenvoudig, zodat je het gebit zelf kunt uitnemen en weer vastzetten.
Tandprothese soorten
Bij het kiezen van een tandprothese is het goed om na te denken over het comfort, de stevigheid en hoe natuurlijk het eruit ziet. Bij Dentius werken we met verschillende soorten tandprotheses. We hebben er al een aantal benoemd, maar omdat we ons voor kunnen stellen dat het veel informatie is, zetten we alle opties hieronder op een rij:
- Volledige prothese: vervangt alle tanden en kiezen.
- Partiële prothese: vervangt enkele ontbrekende tanden.
- Immediaat prothese: tijdelijke prothese voor direct gebruik na extractie (het trekken van de tanden en kiezen).
- Klikgebit: prothese op implantaten voor extra stevigheid.
- Prothese zonder gehemelteplaat: voor meer comfort en minder vol gevoel in de mond.
Onze tandarts kijkt graag met je mee welke oplossing het beste aansluit bij jouw wensen en situatie.
Natuurlijk uitziend kunstgebit
Een mooi en natuurlijk uitziend kunstgebit is voor veel mensen belangrijk. Bij Dentius maken we gebruik van hoogwaardige materialen die een realistische uitstraling geven. Hierdoor past de kleur en vorm van de prothese goed bij jouw gezicht, waardoor het gebit er ook natuurlijk uitziet. Onze tandtechnici dragen zorg voor het eindresultaat en vinden het belangrijk dat je altijd tevreden bent met jouw nieuwe glimlach.
Gebitsprothese reinigen: tips voor goed onderhoud
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar het goed schoonhouden van de gebitsprothese is belangrijk om tandvleesontstekingen en nare geurtjes te voorkomen. Volg onze stappen voor een goede reiniging:
- Spoel je prothese elke dag af na het eten.
- Gebruik een zachte borstel en speciale prothese reiniging om tandplak te verwijderen.
- Vermijd gewone tandpasta, want die kan het oppervlak van de prothese beschadigen.
- Spoel grondig en droog de prothese af voordat je hem weer in doet.
Door je gebitsprothese goed te reinigen, houd je hem in goede staat en voorkom je irritaties aan het tandvlees.
Let op: het is verstandig om je gebitsprothese 's nachts in water te bewaren. Zo blijft de prothese vochtig en wordt uitdroging, wat scheurtjes kan veroorzaken, voorkomen. Ook geef je jouw tandvlees rust en tijd om te herstellen door de prothese ’s nachts niet in te laten.
Meer vragen en persoonlijk advies over een prothese
We geven je graag persoonlijk advies over de opties, het plaatsen en gebruik van een gebitsprothese. Daarom nodigen we je graag uit om langs te komen bij onze tandartspraktijk, zodat we samen de mogelijkheden kunnen doorspreken.
Dentius praktijken
Vind de Dentius praktijk bij jou in de buurt