Nuttige tips bij het tanden poetsen

  • Houd een vaste poetsvolgorde aan. Poets de tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant. De bovenkaak poetst u in dezelfde volgorde.

  • Poets tweemaal per dag twee minuten en bij voorkeur na het ontbijt en voor het slapengaan. 

  • Maak kleine draaiende bewegingen, een elektrische tandenborstel doet dit voor u. 

  • Borstel altijd vooral de overgang van tand naar tandvlees, om het tandvlees gezond te houden.
     

Mondhygiëne bij kinderen

Poets van bij de doorbraak van het eerste tandje met een zacht babyborsteltje. Gebruik een heel klein beetje tandpasta aangepast aan de leeftijd (max 1000 ppm fluoride). Tussen 2-6 jaar geef je je kind best een tandenborstel met een klein kopje en een steel met goeie grip. 

Poetsinstructie

Laat het kind 2 keer per dag zelf poetsen gedurende 2 minuten. Poets daarna nog een keer zelf de tanden van je kind want kinderen poetsen voornamelijk de voorste tanden en er moet ook aandacht besteed worden aan de achterste melkkiezen. Deze melkkiezen blijven in de mond tot aan de leeftijd van ongeveer 11 jaar, dus is het belangrijk dat ze goed verzorgd worden. Tot de leeftijd van 10 jaar hou je best nog een oogje in het zeil en is napoetsen geen overbodige luxe. 

Kindertandpasta

Kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur. Voor kinderen tot en met vier jaar zijn er speciale peutertandpasta’s. Hierin zit minder fluoride. Vanaf het vijfde jaar kan uw kind normale fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken. Er zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat ‘juniortandpasta’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Doe niet te veel tandpasta op de borstel. Een halve tot één centimeter is al voldoende.