Reinigen tussen de tanden

Als u de roterende elektrische borstel (of handtandenborstel) goed gebruikt, komt deze gedeeltelijk tussen uw tanden en kiezen. Maar er blijft toch nog veel plak zitten tussen de tanden waar de borstel niet kan komen! Daarom is het ook nodig om ook de ruimten tussen uw tanden eenmaal per dag met interdentale borsteltjes, tandenstokers of floss proper te maken.

Het meest geschikte middel en hoe dit best te gebruiken

Dit bekijken wij samen met u tijdens de preventieve zitting. Tandenstokers en interdentale borsteltjes zijn het meest effectief. Floss is goed voor de handigen onder ons.

Tandenstokers en interdentale borsteltjes

De tussenruimten tussen de tanden zijn bij de meeste volwassenen geschikt voor het gebruik van tandenstokers. Een goede tandenstoker is van hout of plastic, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze kunnen verschillen in dikte. Na eenmalig gebruik gooit u de tandenstoker weg. Ronde tandenstokers bestaan overigens niet, dat zijn cocktailprikkers en zijn niet bedoeld om uw tanden mee schoon te maken. 

In het begin is het gebruik van tandenstokers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan gemakkelijk bloeden omdat het nog ontstoken is. Bij dagelijks gebruik verdwijnt de pijn, de ontsteking en dus ook het bloeden. 
 

Hoe gebruikt u tandenstokers?

 1. Houd de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast. Met de andere vingers steunt u tegen de aangrenzende tanden. Bij houten tandenstokers: maak de punt van de tandenstoker vochtig met speeksel. Dit maakt het hout buigzamer en verkleint de kans op breuk.

 2. Zet de platte kant van de tandenstoker op het tandvlees, onder het punt waar de tanden elkaar raken. Breng de tandenstoker tussen de tanden en doe dit zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij.

 3. Duw de tandenstoker drie keer stevig tussen de tanden. Vergroot het raakvlak met de tand door daarbij van richting te veranderen.

 4. Reinig alle tussenruimten waarin een tandenstoker past.

 5. Voorkom prikken in het tandvlees.
   

Hoe gebruikt u interdentale borsteltjes?

 1. Maak het borsteltje eerst nat onder de kraan en doe er geen tandpasta op. Pak het tussen duim en wijsvinger vast en duw het vanaf de buitenkant tussen de tanden. 

 2. Het borsteltje moet tijdens het gebruik wat weerstand ondervinden, maar de metalen kern (draad) mag de tanden en het tandvlees niet raken. Sluit uw mond iets als u het borsteltje achter in uw mond gebruikt. Hierdoor vermindert de spanning van uw wangen. Voor de tussenruimten achter in de mond kunt u het een beetje ombuigen.

 3. Beweeg het borsteltje een paar keer heen en weer.

 4. Als u bij gebruik nauwelijks nog weerstand ondervindt, kunt u beter een maatje groter proberen. Vaak is het nodig diverse maten naast elkaar te gebruiken.

 5. Reinig alle tussenruimten waarin een borsteltje past. Ze kunnen verschillende
  keren worden gebruikt. Spoel ze daarom na afloop goed af en laat ze drogen.