In onze praktijken zijn kinderen meer dan welkom!

Vroeg begonnen is half gewonnen! We moedigen ouders aan om hun kinderen vanaf 2 jaar mee op controle te nemen. Een behandeling is op die leeftijd meestal niet nodig maar we kunnen wel al enkele tips en voorlichting geven. Uw kind kan op deze manier ook vertrouwd raken met de tandartsomgeving. Hier kan u alvast tips terugvinden om uw kind positief voor te bereiden op het eerste tandartsbezoek. 

  • Leg uit wat er allemaal te zien is in de tandartspraktijk, wat de tandarts aanheeft en dat de tandarts graag de tandjes eens wil bewonderen en dat dit kan als je in een stoel ligt die automatisch naar boven en onder gaat. Op deze manier worden kinderen nieuwsgierig en krijgen ze zin om op bezoek te komen bij de tandarts.
  • Vertel zeker niet te veel details, begin niet over complexe behandelingen en vermijd woorden als "pijn" en "spuitje". Wanneer uw kind verder behandeld moet worden, laat de tandarts dan zelf vertellen wat er zal gebeuren en doe zeker geen valse beloftes.
  • Wanneer u zelf gespannen bent of angst hebt van de tandarts, brengt u uw angst soms over op uw kind. Het is dan soms beter om uw kind naar de tandarts te laten gaan met een andere volwassene bijvoorbeeld iemand van de grootouders. 
  • Het is belangrijk het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot 6 keer per dag omdat het speeksel enkele uren nodig heeft om de tanden te laten herstellen van zoete en zure voedingsmomenten. Neem als ouder dus uw verantwoordelijkheid om frisdrank (ook light), vruchtensap, yoghurtdrink, chocolademelk, snoep, koeken,... zoveel mogelijk te beperken en laat uw kind vooral water en melk drinken.
  • Bij goede medewerking, krijgt uw kind een klein cadeautje van ons. Op deze manier wordt uw kind gestimuleerd om volgende keer opnieuw goed mee te werken. 
  • Vanaf de doorbraak van de eerste melktandjes is het belangrijk 2 maal per dag te poetsen gedurende 2 minuten. Poets als ouder liefst 's avonds na tot de leeftijd van 10 jaar. Uw kind heeft namelijk nog niet voldoende motoriek om dit zelfstandig te doen.