Endodontie of een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit het verwijderen van de zenuw die zich in de wortels van de tand bevindt. Daarom wordt deze behandeling ook wel eens ontzenuwen genoemd. Deze behandeling is noodzakelijk wanneer de zenuw in de tand geïnfecteerd of afgestorven is.  

Er zijn verschillende oorzaken die een infectie kunnen veroorzaken: diepe cariës, herhaaldelijke tandheelkundige ingrepen in de tand, een barst in de tand of een opgelopen trauma. Bij een geïnfecteerde of dode zenuw kan men pijn of zwelling ervan ervaren. Zo zal snel duidelijk worden dat een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Hoe verloopt de behandeling?

Een wortelkanaal behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Er wordt een opening gemaakt tot aan de pulpa waarna de wortelkanalen worden gezocht en schoongemaakt met speciale instrumenten. De lengte van de wortels wordt bepaald en een röntgenfoto wordt gemaakt ter controle. Als het kanaal volledig gedesinfecteerd is wordt er een definitieve vulling aangebracht in de wortelkanalen zodat bacteriën niet meer kunnen binnen dringen in de tand. Dit materiaal noemt "gutta percha" en bestaat uit rubber. 

Zal de behandeling pijn doen?

De tand kan goed verdoofd worden waardoor de behandeling niet als onprettig wordt ervaren. Men moet echter wel rekening houden dat er na de behandeling nalast kan voorkomen. Deze houdt soms enkele dagen aan en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken.

Duurt de behandeling lang?

Indien de tandarts de tand volledig infectievrij krijgt, kan de tand tijdens één langere afspraak volledig worden behandeld. Maar vaak is er een tweede afspraak nodig om de infectie volledig onder controle te krijgen. De duur is afhankelijk van het aantal kanalen en van de bereikbaarheid van de kanalen. Een behandeling duurt meestal 60min per kanaal. Een kies heeft meestal 3 kanalen of meer.