Tandvullingen of conserverende tandheelkunde

Indien de tandarts bij een jaarlijkse controle cariës of een gaatje ontdekt kan dit behandeld worden met een vulling. Ook indien er een stuk van de tand afbrak kan hij/zij dit met vullingsmateriaal herstellen. Vullingen behoren dan ook tot het onderdeel conserverende tandheelkunde. Omdat ze het gebit herstellen om ervoor te zorgen dat we het gebit zo lang mogelijk kunnen houden.

De behandeling

De tandarts kan de tand vullen met een grijze metaalvulling (amalgaamvulling) of met tandkleurige producten zoals composiet en glasionomeer. De grijze amalgaamvullingen worden steeds minder gebruikt omdat het herstel dan minder esthetisch is. Maar ondanks de grijze kleur zijn deze amalgaamvullingen zeer slijtvast en duurzaam. Ze bestaan uit kwik, zilver, koper, tin,… De vulling wordt geplaatst zonder gebruik te maken van lijm. De metaalvulling heeft ook enkele uren nodig om zijn hardheid te bekomen. Daarom moet er bij deze soort vullingen enkele uren gewacht worden met eten.  

De tandkleurige vullingen zullen meestal composietvullingen zijn.
Dit zijn esthetischere vullingen die bijkomend ook duurzaam zijn. Tandkleurig composiet bestaat uit glaspartikels vermengd met kunststof. Deze vullingen worden met behulp van lijm in de tand geplaatst, en zullen bij plaatsing met een lamp worden uitgehard zodat er met deze vullingen wel direct mag gegeten worden. Een alternatief wit vullingsmateriaal is glasionomeer. Een materiaal dat nog tandvriendelijker is maar veel minder slijtvast.